stora lilla j har flyttat

stora lilla j har flyttat
välkomna till den nya hemsidan:

fredag 10 oktober 2008

Huslig...

Här har det bakats bröd under kvällen. Har ett superrecept, med mörk sirap, grahams- och dinkelmjöl. Om bröden ser brända ut så är det faktiskt inte jag som misslyckats med baket, de heter glödbröd och grillas högst upp i ugnen. Dessutom ska de bara jäsas en gång och inte ens trillas till bullar, utan bara att dela degen... Jag gillar varianter som gör det lätt att vara huslig!

Här kommer receptet:

1 pkt jäst
5 dl vatten
1 tsk salt
1/2 dl mörk sirap
4-5 dl rågsikt
ca 5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl dinkelmjöl

Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt och sirap. Rör ner mjölet - degen ska vara kladdig men ej rinnande - prova dig fram med mängden mjöl, jag tycker att det varierar väldigt med olika mjölsorter.
Jäs degen i 30-60 minuter beroende på hur hungrig du är...
Fös ut degen på mjölat bakbord, knåda inte! Dela degen i ca 16 bitar och lägg de mjöliga bitarna på plåten. Bröden ska gräddas överst i ugnen på 275 grader i ca 10 minuter, de ska kännas ihåliga om du knackar på undersidan. Pensla med vatten när de kommer ur ugnen och låt vila under bakduk.

Inga kommentarer: